Via Augusta etappe 5
10 februari 2026 - Utrera, Spanje
Din 10-2-26
Etappe 5: van Las Cabezas de San Juan naar Utrera (34,3 km)
Vanmorgen een goed ontbijt in het appartement genuttigd en om 7.30 uur op stap. Drink nog een koffie in een nabijgelegen bar en daarna verder op de lange etappe van vandaag.
De weersverwachtingen zijn goed: 15-18 C en geen druppel regen.
Het is een bijzondere saaie etappe vandaag met lange rechte wegen langs (irrigatie)kanalen.
Maak een uitstapje naar het nietszeggend dorpje Trejano, waar ik om 10.30 uur (13 km) in een bar een koffie drink.
Daarna weer verder langs percelen die vaak onder water staan.

Niet te bevatten dat het hier in de zomer kurkdroog is.
Heb vandaag gelukkig maar 1 natte uitdaging die ik met 2 droge voeten trotseer.👍

Passeer een stuw van een kanaal
en voor de variatie loop ik de laatste 1,5 uur niet meer op een rechte lange weg langs een kanaal maar op een rechte lange weg langs een spoorlijn.
Naast een natte uitdaging had ik vandaag ook een droge uitdaging. Volgens mijn app kon ik op onderstaande foto langs de spoorlijn onder de weg door.
Maar helaas; de spoorwegdoorgang was met een hoog hekwerk afgesloten. Moest dus (als een berggeit) het talud omhoog en omlaag.
Om 15.20 uur arriveer ik in Utrera. Aangezien de receptie van mijn kamer pas vanaf 17.00 uur bemand is, ga ik eerst nog koffie drinken en het plaatsje verkennen.
Loop naar de mooie kerk “Santa Maria de la Mesa”, waar ik een stempel krijg in mijn credential.
Daarna op mijn gemak richting mijn slaapplek.

Heb nog tijd voor een biertje in een bar van FC Barcelona fans, waar een grote foto van mijn landgenoot de heer J. Cruijf aan de muur hangt.
Het was een pittig dagje en ik verheug me zo meteen op een warme douche.