Via Francigena del Sud (etappe 3)
9 mei 2026 - Carpignano Salentino, Italië
Zaterdag 9-5-26: etappe 3 van Vernole naar Carpignano (18,8 km)
Voor het avondeten gisteren nog door Vernole gekuierd, dat een aardig centrum heeft.

Daarna nog even terug naar onze mooie B&B

en om 19.30 uur heerlijk gaan eten.
Vanmorgen een bijzonder uitgebreid ontbijt genuttigd bij de B&B en om 9.20 uur gestart met de wandeling.
Gelukkig geld in Italië ook het spreekwoord “na regen komt zonneschijn” want vandaag is het prima zonnig ☀️ wandelweer.
Ook vandaag zien we weer veel paraja’s onderweg.

Na een uurtje lopen passeren we een groot afgezet terrein met gasinstallaties.

Zie op Google Maps dat dit van het “PRT TAP Trans Adriatic Pipeline” is.
De Trans Adriatic Pipeline (TAP) is een 878 kilometer lange aardgaspijpleiding die aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa transporteert. Via dit gasstation in Puglia sluit deze pijpleiding aan op het Italiaanse gasnetwerk.
Het is weer een mooie wandelroute met veel bloemenpracht in de berm.

Het grootste deel gaat over verharde wegen waardoor het gemakkelijk lopen is.

Regelmatig zien we de Italiaanse muurhagedis met zijn prachtige (schut)kleuren.

Na 2 uur lopen is het tijd voor een pauze.

De mentale gesteldheid van Ans is gelukkiger een stuk beter, dan hetgeen bovenstaande foto doet vermoeden😊.

We zien voor het eerst een druivenperceel, waar waarschijnlijk de Primitivo of de Negroamaro (rode) druif wordt verbouwd.

Na 13 km te hebben gelopen, arriveren we in het alleraardigst plaatsje Martano waar het tijd is voor een koffie (cappuccino) pauze.

Daarna weer op pad richting onze eindbestemming voor vandaag: Carpignano.
We arriveren hier om 14.45 uur en aangezien we pas vanaf 16.30 uur bij de B&B kunnen inchecken, hebben we nog alle tijd om het plaatsje te verkennen en om mijn blog te schrijven.

Om 16.30 uur komen we aan bij de B&B die iets van het dorp af ligt. We slapen vannacht in een zeer gezellig aangekleed huisje en een fles rose ligt al klaar voor ons in de koelkast.👍🍷