Dag 23 Vietnam
16 november 2025 - Ho Chi Minh City, Vietnam
Zondag 16-11-25
Gisteren in de namiddag Saigon verkent. Op de stoep zit een schoenmaker schoenen te lappen.

Voor het stadhuis staat een standbeeld van Ho Chi Minh.

Ans wordt hier aangesproken door enkele lagere school kinderen die graag hun Engels willen oefenen. Er volgt een geanimeerd gesprek tussen Ans en een 9 jarig jongetje (met blauw shirt) die al bijzonder goed Engels spreekt.
Nadat we (wederom) veganistisch hebben gegeten is het inmiddels donker buiten en creëert de mooi verlichte stad met veel hoogbouw, een mondiale sfeer.

Ook in Saigon veel scooters die voor een groot deel de veroorzaker zijn van een geordende chaos.

Als we weer terug lopen naar het hotel, passeren we de uitgaansbuurt (Bui Vien), waar jonge dansende meiden (en soms ook jongens) klanten proberen binnen te lokken.

Vanmorgen op de 12e verdieping ontbeten met het onderstaande uitzicht op Saigon.
Om 8.00 uur gaan we samen met de chauffeur op pad naar de Cu Chi tunnels, die 45 km van de stad af liggen.
De Cu Chi-tunnels zijn een uitgebreid ondergronds netwerk dat tijdens de Vietnamoorlog diende als schuilplaats en commandocentrum voor de Vietcong. Het complex omvatte meerdere niveaus met slaapkamers, ziekenhuizen, keukens en opslagplaatsen, en was voorzien van ingenieuze ventilatiesystemen, valkuilen en verraderlijke bochten om vijanden buiten te houden. Noud gaat een stukje ondergronds en kruipt een stuk door een tunnel.

De Vietcong aten vaak tapioca dat we ook geproefd hebben.

Het tenu van de mannelijke Vietcong was groen (camouflagekleur voor overdag) en voor de vrouwen was dat zwart (camouflagekleur voor ‘‘s nachts).

Daarna rijden we terug naar Saigon en brengen een bezoek aan het oorlogsmuseum.
Hier krijgen we veel informatie over de Vietnamoorlog waaronder het onderstaand overzicht met interessante getallen over de USA.

De Amerikanen hebben op grote schaal het middel “agent oranje” gebruikt waardoor niet alleen alle bladeren van de bomen verwijderde zoals je hieronder kunt zien op een mangrove bos

maar ook er voor gezorgd heeft dat ze meerdere generaties last hebben van sterk verminkte mensen.
Ook zagen we de bekende foto uit 1972 van een negenjarig meisje dat naakt en brandend van de napalm wegrende na een bombardement.

Deze foto heeft er voor gezorgd dat de weerstand in Amerika tegen deze oorlog groter werd.
Als laatste bezoeken we nog het “Independence Palace“ waar tot 1975 de president gewoond heeft.
Het was een lange dag vandaag en om 17.00 uur nemen we afscheid van de enthousiaste vrouwelijke gids Nhi.
Ons Vietnamese “avontuur” zit er nu bijna op en wat hebben we genoten van deze reis!
Zo meteen nog wat eten in de stad en morgen vroeg naar het vliegveld voor onze eerste vlucht naar Bangkok en daarna naar Amsterdam.