Via Augusta etappe 1
6 februari 2026 - Puerto Real, Spanje
Vrij 6-2-26
Etappe 1: van Cadiz naar Puerto Real (28 km)
Omdat ik vanwege een hardnekkige verkoudheid ‘s nachts niet door de neus kan ademen, slaap ik licht en ben vaak wakker. Hoop dat dit beter wordt omdat ik de komende dagen lange wandelingen maak in de frisse buitenlucht.
Nadat ik “mijn toilet” hebt gemaakt, vertrek ik in het donker om 7.20 uur bij het Pensión Cádiz.

Loop eerst naar de kathedraal waar de Via Augusta start.
Daarna loop ik langs de zee en als ik terug kijk heb ik een mooi zicht op Cadiz met zijn kathedraal.
Na 45 min is het tijd voor een ontbijt dat ik tussen Spanjaarden nuttig.

Als ik Cadiz uit loop zie ik een paaltje met gele pijl van de Via Augusta met een bijzondere lucht op de achtergrond.
Het eerste anderhalf uur loop ik op een rechte weg met rechts van mij de spoorlijn

en links een groot binnenmeer.
Voor San Fernando zie ik aan mijn linkerkant een uitgestrekt natuurgebied.

Af en toe regent het en gelukkig heb ik mijn regenponcho niet voor niets meegenomen😅.
In San Fernando loop ik door een onaantrekkelijk industriegebied en vanwege een spoorlijn lukt het mij niet om het stadje in te lopen.
Even na elf uur pauzeer ik hier bij de grote supermarkt Mercadona, waar ik ook inkopen doe.
Als ik deze plaats uit loop drink ik bij een bar nog een café con leche.
Daarna vervolg ik weer mijn weg met rechts een spoorlijn en aan de linkerkant weer een bijzonder natuurgebied.

Als ik om 14.45 uur arriveer in Puerto Real, ga ik eerst nog een koffie drinken op een zonnig terras. Het is vanmiddag prima wandelweer geworden met af en toe een zonnetje.
Het centrum is sfeervol met oude kleurrijke gebouwen.
Om 15.30 uur check ik in bij Casa Teo, waar een vriendelijke Teo mij in het Spaans duidelijk maakt dat het tweede deel van mijn route morgen, mogelijk deels niet mogelijk is vanwege hoog water.
We gaan het zien morgen en mogelijk dat ik dan wat om moet lopen.
Vandaag mijn eerste wasje gedaan en hoop dat dit voldoende droogt. Loop zo meteen het centrum in en ga ergens wat eten.
Ik kijk met voldoening terug op mijn eerste etappe. Hoop dat het morgen niet al veel regent.